ВАГОМА ПОЗИЦІЯ ЧЕРНІВЕЦЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ІМЕНІ ЮРІЯ ФЕДЬКОВИЧА У ПРЕСТИЖНІЙ ГАЛУЗІ ПІДГОТОВКИ ФАХІВЦІВ З ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ

0

В даний час сучасна людина не може уявити своє життя без телевізора, радіо, стільникового телефону, а головне без комп’ютера. У сучасному світі персональний комп’ютер грає головну роль у всіх сферах діяльності, в усіх країнах світу. Під комп’ютерними технологіями розуміють інформаційні технології, а саме використання комп’ютерів і програмного забезпечення для зберігання, обробки, захисту передачі і отримання інформації.

Інформаційна технологія – сукупність методів, виробничих і програмно-технологічних засобів, об’єднаних у технологічний ланцюжок, що забезпечує збір, зберігання, обробку, висновок і поширення інформації.

Можна виділити, що ІТ охоплює всі області передачі, зберігання, сприйняття інформації. Але в більшій випадки ІТ асоціюються з комп’ютерними технологіями, так як виникнення комп’ютерів вивело інформаційні технології на новий рівень розвитку.

Загалом, інформаційні технології це сукупність операцій, що реалізують функції збору, отримання, сприйняття, накопичення, зберігання, обробки і передачі інформації в організаційній структурі з використанням засобів обчислювальної техніки. Мета інформаційних технологій – якісне формування і використання інформаційних ресурсів відповідно до потреб користувача.

Початок 21 століття ототожнюється з появою інформаційного суспільства. Комп’ютер в інформаційному суспільстві є складовою частиною.

Інформаційне суспільство – теоретична концепція постіндустріального суспільства; історична фаза можливого розвитку цивілізації, в якій головними продуктами виробництва стають інформація і знання.

IT-сфера в Україні – одна з найдинамічніших і найперспективніших. Її вже давно називають локомотивом розвитку української економіки. Зараз в українській ІТ-індустрії працює понад 190 000 фахівців. Темпи розвитку ІТ вражають. 2012 року внесок ІТ в економіку країни становив 0,8% ВВП України, а нині — уже 4%. На сьогодні експорт ІТ-послуг України приносить більше як 5 млрд доларів на рік, тоді як 2013 року ця позначка ледь сягала 2 мільярдів. Крім цього, 2017 року ІТ-сектор вирвався в трійку найбільших галузей економіки України з експорту послуг, і ось через рік сфера ІТ вже впевнено посіла другу позицію в цьому списку. Відтоді кількість ІТ-фахівців у країні починає різко зростати: з 89 тис. фахівців ​​2015 року до 190 тис. — 2019-го. 

За прогнозами експертів IT Ukraine Association, ІТ-ринок України стабільно зростатиме на 22–30% щороку, а кількість фахівців збільшиться у два рази до 2024 року. Цей сценарій може стати ще оптимістичнішим, якщо на ринок заходитиме все більше ІТ-бізнесів з власним продуктом.

Але куди ж без ложки дьогтю. Усе може піти й не за таким позитивним сценарієм. Уже тепер в Україні запит на програмістів істотно вищий за пропозицію: якщо не розвиватимемо ІТ-освіту й не випускатимемо більше фахівців, нас чекає «перегрітий» ринок.

Наш університет не стоїть осторонь цього стратегічного напряму розвитку держави. У нас налагоджена ефективна підготовка фахівців в галузі програмної та комп’ютерної інженерії, комп’ютерних наук, інформаційних систем та технологій, кібербезпеки, прикладної математики та системного аналізу. Про це свідчать об’єктивні статистичні дані – Alma Mater у десятці найпопулярніших вишів для ІТ-галузі! Слід зауважити, що в десятці лише 2 ЗВО не з Києва, Харкова чи Львова. І це Сумський державний університет та Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича (https://dou.ua/lenta/articles/ukrainian-universities-2020/?fbclid=IwAR30hTRe71mB1kNvCdxiT4QKPMcyOtAzWEIsmSFZbRoCEul2IF7zFTP3zVQ).

Ми взагалі з’явилися в цьому рейтингу лише пару років тому, і сьогодні потрапити в десятку – це успіх. Він свідчить про те, що в Інституті фізико-технічних та комп’ютерних наук Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича багато уваги приділяється ІТ-спеціальностям. Усього таких спеціальностей в Інституті є п’ять – окрім 125 – Кібербезпеки й 126 – Інформаційних систем та технологій, у Відділі комп’ютерних технологій присутні три: 121 – Інженерія програмного забезпечення; 122 – Комп’ютерні науки та 123 – Комп’ютерна інженерія. Випускаючими кафедрами  Відділу є, відповідно: кафедра програмного забезпечення комп’ютерних систем; кафедра математичних проблем управління і кібернетики; кафедра комп’ютерних наук та кафедра комп’ютерних систем та мереж (http://ptcsi.chnu.edu.ua/departments/).

Популярність цих спеціальностей серед вступників рік від року зростає, і сьогодні у Відділі комп’ютерних технологій навчається майже половина усіх цьогорічних вступників Інституту.

Усього по університету ситуація з кількістю поданих заяв та рейтинговими балами наступна:

Як бачимо найбільший прохідний бал мають Прикладна математика, Системний аналіз, Інженерія програмного забезпечення та Комп’ютерні науки; найбільшу кількість заяв – Комп’ютерні науки, Інженерія програмного забезпечення та Комп’ютерна інженерія.

Звісно, ця популярність зумовлена, в першу чергу, стрімким зростанням галузі інформаційних технологій в Україні, але далеко не останню роль відіграють й високий рівень викладання викладачів, їх участь у реальних проєктах, в тому числі міжнародних (dComFra project, ALIoT project, Cabriolet project), а також тісна взаємодія кафедр Відділу з підприємствами та компаніями м. Чернівці та області.

Це, зокрема, й компанія SoftServe, де працюють наші численні випускники та студенти старших курсів; й AMC Bridge, компанія з розробки інженерного софта, й Yukon Software Ltd, Desyde Ltd, DataWiz.io та інші, які серйозно допомагають навчальному процесу як на теоретичному, так і практичному рівнях. Ми говоримо, відповідно, що хорошу роботу не може знайти лиш той наш випускник, хто цього не хоче.

Не останню роль в цьому грають також активні зв’язки із зарубіжними компаніями та навчальними закладами. Так, багато наших випускників працюють в компанії Oculus Technologies з  Об’єднаних Арабських Еміратів, причому, як віддалено, в Чернівцях, так і в ОАЕ, Саудівській Аравії. Для магістрів ІТ-спеціальностей започатковано спільну з Братиславською Вищою школою економіки та менеджменту у громадському управлінні (Словаччина) освітньо-професійну програму, згідно з якою магістри отримують два дипломи: український (Чернівецького національного університету) державного зразка та словацький – зразка Євросоюзу. Звісно, з таким дипломом шлях випускникам цієї програми до Європейської спілки відкрито. Підписано Угоду щодо прирівнення дисциплін для отримання подвійного диплому за магістерськими програмами «Комп’ютерні науки» та «Комп’ютерні науки та інженерія» з Сучавським університетом імені Штефана чел Маре та багато іншого цікавого (дивися http://ptcsi.chnu.edu.ua/departments/)

Колектив Відділу комп’ютерних технологій Інституту фізико-технічних та комп’ютерних наук пишається своїми випускниками, які досягли певних фахових вершин і не забувають ЧНУ як університет, який дав їм путівку до професійного зростання та достойного життя.

А майбутніх абітурієнтів, які хочуть пов’язати своє життя з інформаційними технологіями, радо запрошуємо до Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича як одного з провідних ЗВО для ІТ-галузі!