Літня школа разом із Henson Editorial Services & North Staffordshire Press

0

Викладачі кафедри кореляційної оптики ННІФТКН ЧНУ Ніна Городинська та Христина Фельде, а також студентка спеціальності «Видавництво та поліграфія» Ксенія Константінова, стали учасниками Літньої школи з видавництва при Університеті міста Кіл (Північний Стаффордшир, Англія). Літня школа проходила онлайн з 18 липня по 26 серпня.
Організатор літньої школи – сер Малькольм Хенсон є головою редакційної ради North Staffordshire Press і має багаторічний досвід у видавничій діяльності, включаючи індексування, коректуру та різноманітні дослідження в галузі книговидання.

За благодійної ініціативи сера Малькольма Хенсона цьогоріч до школи вперше долучились учасники з України. «Ми визнаємо сміливі зусилля України у боротьбі за свободу, і Літня школа може зміцнити наші стосунки, допомагаючи молодим людям у їхній майбутній кар’єрі» – зазначив він у запрошенні.

Заняття для українських відвідувачів відбувались онлайн через підключення до Zoom, в той час, як в аудиторії знаходились студенти Університету Кіла.

Протягом стажування були розглянуті питання коректури та редагування авторських матеріалів, пошуку доречного ілюстративного матеріалу до видання, роботи із авторами та ілюстраторами, міжнародної індексації книжкових видань, ринків реалізації тощо. Цікавим був досвід спробувати себе і в якості письменників – авторів невеличких художніх творів. Також важливо окремо відмітити цікаві пропозиції та доповіді учасників школи щодо залучення мультимедійних технологій, використання електронних видань та елементів віртуальної реальності в навчальному процесі. Останнє особливо зацікавило викладачів кафедри кореляційної оптики ННІФТКН.

Літня школа була організована таким чином, що учасники мали змогу долучитись до відкритих лекцій, попрацювати в невеличких групах та індивідуально. Кожен отримав завдання, яке мав виконати і здати до кінця школи.  Як своєрідний підсумок роботи Літньої школи з видавництва цього року, сер Малькольм має на меті видання книги із найкращими роботами українських учасників. Деякі роботи вже опубліковані в періодичному виданні Henson Herald, що його видає Henson Editorial Services & North Staffordshire Press.