СЬОГОДЕННЯ І МАЙБУТНЄ… КИТАЙСЬКІ КОЛЕГИ ГОТОВІ ДО РОЗШИРЕННЯ СПІВПРАЦІ

0

Сьогодні мені б хотілося розповісти про те, який рівень міжнародної співпраці науковців, викладачів, аспірантів та студентів інституту фізико-технічних та комп’ютерних наук з їхніми колегами із-за кордону. Зокрема, хотілось би зупинитись на співпраці наших колег зі співробітниками і науковцями Джейджанського університету міста Ханжоу, який входить до 50-ти кращих університетів світу, відповідно до різноманітних наукових та освітянських міжнародних рейтингів. Ми співпрацюємо безпосередньо з колегами із науково-дослідницького інституту м.Тайджоу, який є одним з інститутів Джейджанського університету. До того як у нас встановилися довгострокові контакти, ми півтора року спілкувалися з науковими співробітниками цього інституту, узгоджували наукову тематику, вибирали ті напрямки досліджень, які є цікавими як для нас, так і для них.

На сьогоднішній день ситуація виглядає так. Троє співробітників нашого інституту вже побували на стажуванні в Джейджанському університеті, ознайомилися з напрямками досліджень, організацією навчального процесу, досягненнями в галузі науки та інженерії, і я думаю, що вам було б цікаво дізнатися як все влаштовано.

Перш за все матеріально-технічна база інституту відповідає всім міжнародним стандартам сучасності. Оскільки обладнання, що використовується для проведення досліджень, для навчання студентів, є найсучаснішим і дозволяє проводити дослідження в галузі фізики, галузі інформаційних технологій та інженерії. По-друге, сама організаційна структура інституту досить цікава. Якщо у нас в якості елементарних структурних підрозділів виступають  відділи та кафедри, то у них – інститути меншого масштабу. Причому, ці інститути являються практично повністю фінансово автономними, активно співпрацюють з заводами, які є в цьому місті та іншими виробничими, промисловими підрозділами. Саме ж місто Тайджоу  налічує біля 8 мільйонів населення. У місті розвинена промислова зона, яка складає ¼ всієї території, у якій розташовано заводи різного профілю, зокрема, два оптичних, на яких ми побували. Там ми вивчали досвід роботи, оцінювали високий рівень продукції заводу. Нашу увагу керівництво заводів загострювало на тому, що фахівців оптичного профілю в них не готують, ні в Тайджоу, ні в інших містах провінції. У зв’язку з цим, виникає гостра потреба в підготовці фахівців такого спрямування.

У нас з ними досягнуті попередні домовленості про те, що частину магістрів або бакалаврів ми змогли б готувати для цих заводів на базі  нашого інституту фізико-технічних та комп’ютерних наук.

Цього літа повинна була приїхати делегація в складі студентів та викладачів з Китаю до нас в інститут, послухати лекції, подивитися на рівень викладання, на те, яким чином проводиться підготовка фахівців у нас. Частина китайських студентів готова була їхати до нас здобувати фах і повертатися назад. Я думаю, що серед наших студентів знайшлися б ті, хто б погодився проходити практику в Китаї, можливо й працювати на тих заводах, або навіть в їхньому науково-дослідницькому інституті. На жаль, через епідемію коронавірусу нам довелося дещо змінити терміни реалізації цих планів.

Не дивлячись на складнощі, рівень зацікавленості співпрацею залишається високим. Про це свідчить те, що керівники кадрових структур заводу нещодавно прислали листа з проханням його розповсюдити серед випускників інституту. У цьому листі вони запрошують наших випускників розглянути можливість своєї подальшої роботи в цьому місті Китаю. Як на мене, це привабливі умови – заробітня плата 8000 юаней, це близько 1200 доларів, причому проживання там безкоштовне. Також, вони сформулювали ряд науково-дослідницьких задач, спрямованих на покращення якості продукції, на пошук шляхів росту продуктивності праці на підприємствах і т.п. Вони пропонують виконати ці роботи на базі дослідницького інституту. Крім студентів до нас влітку мала приїхати ціла делегація з Джейджанського університету для ознайомлення з Україною, Чернівцями та нашим інститутом. СПОДІВАЮСЬ, ЩО НАШІ, А ТЕПЕР ВЖЕ Й ВАШІ ПЛАНИ, РЕАЛІЗУЮТЬСЯ В МАЙБУТНЬОМУ!