ВІЧНА ПАМ’ЯТЬ!

0

25 грудня 2020 року на 65 році життя, від нас відійшов у вічність доктор фізико-математичних наук, професор, завідувач кафедри електроніки і енергетики Мар’янчук Павло Дмитрович.

Вічна пам’ять про Павла Дмитровича, талановитого науковця, небайдужого керівника й чудову та мудру людину, назавжди залишиться у серцях рідних, близьких, колег.

Працювати пліч-о-пліч з Павлом Дмитровичем, навчатись у цього наукового велетня, а разом з тим світлою та щирою людиною – це був великий дарунок у житті його студентів та колег.

Висловлюємо співчуття та розділяємо гіркоту втрати.

На 65 році життя від нас відійшов у вічність видатний вчений та науковець, відомий організатор наукових досліджень та здібний педагог, доктор фізико-математичних наук, професор Мар’янчук Павло Дмитрович. Колектив Інституту фізико-технічних і комп’ютерних наук з глибоким сумом сповіщає про його передчасну смерть.

Народився 1 червня 1956 року у м. Чернівці. В 1978 році закінчив з відзнакою фізичний факультет Чернівецького університету. Працював в університеті на кафедрі з 1978 року спочатку інженером, а потім молодшим та старшим науковим співробітником.

В 1984 році захистив кандидатську дисертацію. На посаді асистента працював з 1986 року по 1995 рік. З 1995 по 1999 рік – на посаді доцента. В 1998 році захистив докторську дисертацію.

З 1999 року по 2009 рік працював на посаді професора кафедри електроніки і енергетики. У 2004 році йому присвоєно вчене звання професора. З 2009 року Мар’янчук П. Д. очолював кафедру електроніки і енергетики.

Сфера наукових пошуків Мар’янчука П.Д. стосувалася в основному дослідження умов отримання високоякісних напівпровідникових матеріалів та вивчення їх властивостей з метою подальшого практичного використання. Про високий науковий рівень досліджень і важливість отриманих результатів свідчить їх визнання фахівцями даного напрямку світового рівня і встановлення широких міжнародних контактів.

Мар’янчук П.Д. опублікував понад 400 наукових та навчально-методичних праць.

Під його керівництвом захищено 8 кандидатських дисертацій (6 кандидатів фіз.-мат. наук і 2 кандидати технічних наук) та 3 докторські дисертації.

Під науковим керівництвом Мар’янчука П. Д. успішно виконано 10 науково-дослідних робіт. За значний особистий вклад в розвиток освіти і науки Мар’янчук П. Д. був відзначений грамотами ректора університету, нагороджений Почесною грамотою Чернівецької обласної ради (2000 р.), Грамотою управління освіти Чернівецької міської ради (2005 р.), Почесною грамотою Міністерства освіти і науки України (2012 р.), має відзнаку “Відмінник освіти України” (2015 р.).

Був чудовим лектором. Його лекції відзначалися високим науковим рівнем та педагогічною майстерністю. Автор багатьох методичних розробок до лекційних курсів та практичних занять, якими користуються викладачі.

У стосунках з колегами був чуйний, уважний і готовий завжди допомогти.

Ми будемо пам’ятати про нього завжди, бо його багатогранність, професіоналізм, людяність може слугувати зразком для наслідування.