Зимовий лекторій з фізики

Продовжуємо організовувати заходи, які сприяють популяризації фізики серед учнівської молоді. Зокрема, у січні 2024 року наша кафедра організувала і провела «Зимовий лекторій з фізики» для учнів 7-11 класів. Тож хочемо поділитися з Вами шматочком захоплюючої атмосфери.
До уваги слухачів лекторію були представлені наступні теми:
· «CERN як найбільша лабораторія високих енергій» – доктор фізико-математичних наук, завідувач кафедри Борча М.Д. ;
· «Секрети нанотехнологій» – доктор фізико-математичних наук, професор Сеті Ю.О.
· «Неньютонівська рідина» – кандидат фізико-математичних наук, доцент Войцехівська О.М.
· «Еволюцію зірок»-кандидат фізико-математичних наук, асистент Гуцул І.В.
Практичну частини лекторію провели кандидат фізико-математичних наук, доцент Ткач О.О., завідувач лабораторією Федорцова І.В. та асистент кафедри Кузьмін А.Р. Учні побачили та отримали пояснення фізичних явищ та законів, які лежать в основі роботи гіроскопа, маятника Фуко, вирощування кристалів, плавлення металів. Учасники мали змогу на лабораторному стенді самостійно дослідити хід променів через різні лінзи, призми, переконатися у вірності законів відбивання та заломлення світла та дослідити інші оптичні явища. Також учні долучилися до багатьох інших цікавих фізичних експериментів. Були і змагання на знання складання електричних кіл.
На всіх етапах заходу учні демонстрували активність і зацікавленість.
Гра, дослідження та ознайомлення з неймовірними фізичними явищами, законами – для учасників це було дійсно цікаве і пізнавальне занурення у світ фізики.