Ще раз про роль і місце науки в сучасному класичному університеті

0

Університет готує фахівців широкого спектру напрямів

За сучасних умов бурхливого розвитку інформаційних та інноваційних технологій у всіх, без винятку, сферах життя суспільства, включаючи і вищу освіту, особливо зростає роль науки в університеті. Розвиток наукових досліджень разом із міжнародною співпрацею були пріоритетними в останні 15 -20 років у нашому класичному 143-річному університеті.

Університет готує фахівців широкого спектру природничих, гуманітарних, технічних та інших напрямів. Дуже важливу роль при цьому відіграють  фундаментальні та прикладні наукові дослідження. Адже лекція професора, який сам активно займається наукою, суттєво відрізняється від аналогічної лекції професора, який не займається науковими дослідженнями.

Орієнтація на інтеграцію освітнього процесу та фундаментальних наукових досліджень визначає функції класичного університету, головними з яких є виробництво знань, їхнє накопичення і збереження, передача та поширення знань.

Ці чотири основні функції властиві ідеальній моделі університету і обумовлюють можливості класичного університету в підготовці класних фахівців, а в ідеалі й  інтелектуальної еліти суспільства.

Повна версія статті тут >>

Залишити коментар